Concurs de proiecte: Sprijin pentru inițiativele civice ale tinerilor
În perioada 31 martie – 1 aprilie 2023, Ambasada Franței și Institutul Francez din România au organizat Forumul Tinerilor: Construirea viitorului în vremuri de criză. Platformă de discuții între tinerii români și francezi și implicând și alți reprezentanți ai tineretului european, acest forum s-a desfășurat în contextul unor crize (climatică, sanitară, geopolitică, umanitară, informațională și democratică), care se succed sau se acumulează de mai mulți ani și care au redefinit așteptările tinerilor, subiectele și modalitățile de angajare ale acestora.
Acest forum a ilustrat că rolul organizațiilor societății civile (ONG-urilor) rămâne esențial pentru a facilita integrarea și participarea tinerilor la viața societală și politică și pentru dezvoltarea noilor forme de solidaritate, atât de necesare pentru a depăși crizele în care ne aflăm.
Prezentul apel la propuneri de proiecte al Ambasadei Franței în România și al Institutului Francez din România își propune să valorifice voluntariatul și implicarea tinerilor la nivel național și european și să ofere sprijin financiar, în valoare de până la 2 500 de euro, pentru proiecte ale organizațiilor societății civile, gestionate de și pentru tineri (grup țintă 16-35 de ani).
1. Tematici
Proiectele înaintate la concurs trebuie să propună acțiuni inovatoare și colective pentru una sau mai multe din temele enunțate mai jos:
1) Consolidarea locului tuturor tinerilor în instituțiile politice, economice și culturale: consolidarea competențelor tinerilor, sensibilizarea acestora cu privire la importanța participării la dezbaterea publică, responsabilizarea tinerilor din grupurile discriminate pe criterii de gen, etnie, orientare sexuală sau handicap.
2) Educație și sensibilizare cu privire la schimbările climatice și la aspectele legate de protecția mediului: contribuția la creșterea sensibilizării cu privire la mediu și climă; formare în vederea integrării aspectelor legate de mediu și climă în proiectele și organizațiile conduse de tineri
3) Sensibilizarea cu privire la sănătatea emoțională și consolidarea accesului la îngrijire: sensibilizarea cu privire la importanța sănătății emoționale; furnizarea de servicii de sprijin psihologic pentru tineri; sensibilizarea cu privire la impactul discriminării asupra sănătății mintale și sprijinirea tinerilor care sunt victime ale violenței; sprijinirea victimelor violenței, inclusiv a violenței cibernetice; prevenirea violenței cibernetice
4) Consolidarea proiectului european: educație, informare și formare cu privire la problemele și politicile europene; promovarea valorilor europene.
2. Structuri și activități eligibile
Apelul la propuneri de proiecte se adresează organizațiilor neguvernamentale, non-profit, înregistrate în România și care implementează proiecte pe teritoriul României. O organizație poate depune un singur proiect în cadrul acestui apel.
Proiectele se pot referi la activități de sensibilizare, activități de pledoarie (organizarea de conferințe, mese rotunde, mobilizarea cetățenilor etc.), formare, activități de autonomizare (empowerment), sau de sprijin pentru publicații pe temele acestui apel la propuneri de proiecte.
Temele abordate se vor înscrie, în mod ideal, într-o perspectivă europeană, prin căutarea de parteneriate cu organizații neguvernamentale europene și, în special, franceze.
3. Cuantum financiar și modalități de co-finanțare
Fiecare proiect câștigător va beneficia de o co-finanțare din partea Ambasadei Franței/Institutului Francez din România în proporție de maximum 80% și de o sumă maximă de 2 500 €. Prin urmare, beneficiarii sunt invitați să caute și alte surse de finanțare. Subvenția va fi plătită într-o singură tranșă la semnarea convenției.
Resursele materiale și umane (timp de lucru etc.) pot fi evaluate ca finanțare proprie.
Costurile administrative (costurile de funcționare a structurii, cum ar fi salariile și chiria) nu trebuie să depășească 30% din bugetul total: cofinanțarea oferită de Ambasada Franței/Institutul Francez din România vizează implementarea unui proiect care are ca obiectiv consolidarea capacităților ONG-urilor din România, și nu are vocația să acopere costurile obișnuite de funcționare a unei organizații.
Proiectele trebuie să fie inițiate în 2023 și finalizate până la 31 iunie 2024. Implementarea acestora trebuie să fie raportată în mod regulat, iar un scurt raport narativ și financiar trebuie prezentat în termen de cel mult 1 lună de la finalizare.
Persoanele care vor implementa proiectele trebuie să menționeze sprijinul obținut din partea Ambasadei Franței/Institutului Francez din România în materialele de comunicare legate de proiect.
4.Dosar de candidatură
Dosarele de candidatură trebuie trimise electronic (în format PDF, iar bugetul și în format Excel) până duminică 7 mai 2023 (inclusiv) la gouvernance@institutfrancais.ro.
Solicitantul are responsabilitatea de a se asigura de obținerea confirmării de primire a dosarului.
Mai multe detalii AICI.