Secretariatului General al Guvernului, potrivit prevederilor legale, are rolul de a elabora și de a implementa politica în domeniile guvernării deschise, transparenței și accesului la informații de interes public, consultării publice și creșterii capacității operaționale a organizațiilor neguvernamentale, de a îndruma și de a sprijini autoritățile administrației publice locale și aparatul de specialitate al acestora în aplicarea corectă și unitară a prevederilor legale.
Un aspect semnificativ în relația cu cetățenii este reprezentat de cooperarea durabilă și crearea unui cadru de dialog eficient între sectorul neguvernamental și administrația publică centrală și locală, în toate demersurile ce vizează interesul colectivităților locale.
Având în vedere aceste aspecte, precum și o serie de solicitări exprimate de către o serie de organizații neguvernamentale, în cadrul unor întâlniri organizate la nivelul Secretariatului General al Guvernului, la sfârșitul anului 2019, s-a propus demararea unui program destinat Identificării și susținerii resurselor de voluntariat din România, sub înaltul patronaj al Guvernului României.
Programul Promotorii Voluntariatului a debutat în data de 5 decembrie 2019, cu ocazia Zilei Internaționale a Voluntariatului, cu scopul de a susține capacitatea operațională a organizațiilor neguvernamentale din domeniul voluntariatului și de a încuraja cetățenii să desfășoare activități de voluntariat în România.
Secretariatul General al Guvernului și-a asumat rolul de facilitator între organizațiile care desfășoară activități cu voluntari și autoritățile publice locale, propunându-și să ofere sprijin la nivel instituțional, în vederea eficientizării demersurilor mediului asociativ în general, în relație cu autoritățile publice, astfel încât activitățile acestora să beneficieze de vizibilitate, notorietate și suport public.
Programul Promotorii Voluntariatului ediția I – 2020
Prima ediție a Programului Promotorii Voluntariatului, ediția-pilot, s-a desfășurat pe parcursul anului 2020, cu obiectivul principal: susținerea capacității operaționale a organizațiilor neguvernamentale din domeniul voluntariatului și încurajarea cetățenilor să desfășoare activități de voluntariat.
Acest program pilot s-a desfășurat în parteneriat cu organizații neguvernamentale care își desfășoară activitatea cu voluntari, cu rol de organizații – promotori regionali:
- REGIUNEA NORD-EST
Fundația de Sprijin Comunitar – Centrul de Voluntariat FSC Bacău
Asociația „Centrul Comunitar de Resurse Răucești – Neamț”
Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina – Institutul Bucovina
- REGIUNEA SUS-EST
Asociația Caravana cu Medici
- REGIUNEA SUD
Asociația Masterpeace RO
- REGIUNEA BUCUREȘTI-ILFOV
Habitat for Humanity România
Federația Forumul Tinerilor din România
- REGIUNEA SUD-VEST
Asociația de Consultanță și Consiliere Economico-Socială Oltenia
- REGIUNEA VEST
Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT)
Toate acțiunile din cadrul primei ediții, desfășurate on-line, având în vedere situația epidemiologică deosebită apărută, s-au bucurat de o largă participare atât din partea organizațiilor neguvernamentale, cât și din partea administrației publice locale, autorități și instituții publice participând activ la toate întâlnirile organizate, inclusiv la consultările privind elaborarea ghidului privind optimizarea parteneriatului dintre autoritățile administrației publice și mediul asociativ pentru voluntariat. În total, pe toată durata anului putem estima că în jur de 60 de organizații au fost active în program și peste 60 de instituții/autorități publice locale au participat la activități.
În 7 decembrie 2020 a avut loc evenimentul (on-line) de închidere a Programului Promotorii Voluntariatului, ediția I – 2020 (fiind dedicată și Zilei internaționale a voluntarilor – 5 decembrie). La eveniment au participat 65 de invitați, din partea structurilor asociative ale autorităților publice locale, din partea promotorilor regionali, precum și alți reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale.
Cu acest prilej au fost premiați cu diplomă de merit pentru activitatea deosebită desfășurată în cadrul programului voluntarii propuși de organizații neguvernamentale partenere din acest program.
Programul Promotorii Voluntariatului ediția a II-a – 2021
În urma dezbaterilor purtate cu toți actorii implicați, în cadrul primei ediții a Programului Promotorii Voluntariatului din anul 2020, au fost identificate o serie de noi direcții pentru continuarea programului și în anii viitori, cea mai solicitată direcție de acțiune comună fiind stimularea parteneriatelor dintre organizațiile neguvernamentale și autoritățile publice locale/instituțiile publice de l nivel local.
Luând în considerare semnalele pozitive primite din partea sectorului asociativ, inclusiv a celui din administrația publică locală, Programul Promotorii Voluntariatului în România, a continuat în anul 2021, prin Ediția a II-a și și-a propus ca obiectiv principal: creșterea gradului de susținere a voluntariatului de către autoritățile publice locale, prin stimularea parteneriatului dintre administrația publică locală și organizațiile neguvernamentale din domeniul voluntariatului pentru încurajarea activităților și demersurilor realizate de către acestea la nivel central și local, în beneficiul comunităților locale.
În ediția din 2021, programul are ca parteneri:
- structurile asociative ale autorităților administrației publice locale:
Asociația Comunelor din România
Asociația Orașelor din România
Asociația Municipiilor din România
Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România
- Organizații neguvernamentale:
- Fundația Centrul de Resurse pentru Educație și Formare Profesională – CREFOP
- Asociația Centrul Român pentru Comunicare Filiala Gorj
- Asociația pentru Protecția Consumatorilor Botoșani
- Asociația Kogayon
- Asociația Militarilor Participanți în Teatrele de Operații – AMPTO
- Asociația Voluntariat pentru Viață
- Comunitatea ONedu România, structură a Asociației pentru copii cu dizabilități – Mă Bucur de Viață
- Asociație de Consultanță și Consiliere Economico-Socială (A.C.C.E.S. Oltenia)
- Habitat for Humanity România
- Forumul Tinerilor din România
- Uniunea Națională a Studenților din România
- Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat
- Comitetul National Roman pentru Drepturile Copilului Filiala Constanta
- Asociatia Societatea de Salvare București
- Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca
- Fundația Serviciilor Sociale Bethany
- Asociația „FREAMĂT DE SPERANȚĂ”
- Centrul de Voluntariat FSC
- Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina – Institutul Bucovina
Cele mai importante activități ale ediției a II-a a Programului Promotorii Voluntariatului:
- elaborarea unei evidențe privind organizațiile cu activitate de voluntariat din România;
- identificarea nevoilor de intervenție în parteneriat pe diferite domenii de activitate;
- realizarea unui manual de bune practici privind parteneriatul dintre autoritățile publice locale și organizațiile care activează în domeniul voluntariatului;
- derularea de 13 videoconferințe locale/regionale (platforme de dialog între administrația publică locală, mediul asociativ din domeniul voluntariatului și voluntari, pentru identificarea nevoilor existente în materie de parteneriate și a soluțiilor optime pentru aceste nevoi).
Închiderea Programului Promotorii Voluntariatului – ediția a II-a – 2021 va avea loc în data de 6 decembrie 2021 și va fi dedicată și Zilei internaționale a voluntarilor și va avea drept scop prezentarea rezultatelor, a concluziilor și idei/propuneri pentru continuarea programului.