Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă (Open Government Partnership – OGP) este un acord internațional ce vizează angajarea guvernelor în promovarea transparenței, combaterea corupției și utilizarea noilor tehnologii pentru a consolida actul de guvernare și dialogul cu cetățenii.
Open Government Partnership a fost lansat în mod oficial în septembrie 2011, când 8 state au semnat Declarația pentru o Guvernare Deschisă și au prezentat planurile naționale de acțiune în vederea îndeplinirii obiectivelor propuse.
Numărul participanților a ajuns în prezent la 78 state membre, 56 guverne locale (orașe) și peste 3000 de organizații din societatea civilă.
Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă are la bază trei principii:
- transparența informației;
- participarea cetățenilor în procesul decizional privind politicile și serviciile publice;
- asumarea răspunderii de către autorități.
Guvernul României şi-a manifestat adeziunea faţă de valorile promovate în cadrul acestei iniţiative multilaterale, exprimându-şi intenţia, prin scrisoarea adresată la 6 septembrie 2011 de ministrul român al afacerilor externe omologului său american, de a deveni parte la unul dintre cele mai importante instrumente care vizează promovarea transparenţei guvernamentale la nivel global, creşterea participării civice la viaţa publică, folosirea noilor tehnologii pentru creşterea eficienţei guvernamentale şi combaterea corupţiei.
Conform prevederilor art. 4 alin. (2) din H.G. nr. 137/2020 privind organizarea, funcționarea și atribuțiile unor structuri din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, Secretariatul General al Guvernului coordonează realizarea și implementarea Parteneriatului pentru o Guvernare Deschisă – Open Government Partnership (OGP), fiind punct național de contact pentru acesta.
Guvernul României se află la al 5-lea Plan Național de Acțiune de când a aderat (PNA2020-2022), în anul 2011, la inițiativa internațională Open Government Partnership/Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă (OGP), continuând astfel să dovedească menținerea eforturilor de a angaja politici necesare pentru a deveni un guvern mai deschis, mai responsabil și mai eficient prin promovarea transparenței guvernamentale, încurajarea participării civice la viața publică, folosirea noilor tehnologii în administrație și combaterea corupției.
Până în prezent România a adoptat 5 Planuri Naționale de Acțiune, înglobând 70 de angajamente de guvernare deschisă, pe domenii prioritare precum: participare și consultare, transparență, justiție și integritate, servicii sociale, educație deschisă, date deschise. Aceste Planuri de Acțiune au fost elaborate și implementate în colaborare cu peste 60 de organizații din societatea civilă, conform standardelor de consultare și participare ale Open Government Partnership.